5 πράγματα που προκαλούν μεγαλύτερη σεξουαλική δραστηριότητα

Όσο πιο λαμπερός είναι ο ήλιος τόσο αυξάνεται η σεξουαλική διάθεση και βελτιώνεται η γονιμότητα. Tο ζεστό κλίμα βοηθά στην έκκριση ορμονών και στα δυο φύλα χει αποδειχτεί ότι το έντονο φως προκαλεί αύξηση των επιπέδων της τεστοστερόνης αλλά και άλλων γυναικείων ορμονών ενώ είναι ευεργετικό για την ποιότητα του σπέρματος και την ωορρηξία.

Ο ήλιος και οι …ορμόνες μας: Η έκθεση στο φως του ήλιου επιδρά άμεσα στην παραγωγή μεγαλύτερης ποσότητας σεροτονίνης στον εγκέφαλο, η οποία ρυθμίζει τα επίπεδα της διέγερσης πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Όσο η μέρα μεγαλώνει τους πιο ζεστούς μήνες, εκτός από τη σεροτονίνη, έχει καταγραφεί αύξηση και των ποσοστών της ντοπαμίνης. Η ντοπαμίνη έχει την ικανότητα να ανεβάζει τη λίμπιντο καθώς ελέγχει τη διαδικασία της διέγερσης. Συγκεκριμένα, μεγάλη ποσότητα ντοπαμίνης οδηγεί στην παραγωγή τεστοστερόνης, μια ορμόνη που, όπως αναφέρθηκε, βελτιώνει τη σεξουαλική διάθεση στους άντρες αλλά και στις γυναίκες.

Η ζέστη μας χαλαρώνει: Είναι γνωστό πως η άνοδος της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού λειτουργεί βοηθητικά για το σύνολο της σεξουαλικής ζωής καθώς επιδρά στο μυοσκελετικό σύστημα. Η πρόκληση της χαλάρωσης των μυών οδηγεί σε καλύτερη αισθητικότητα αλλά και μεγαλύτερη αίσθηση ηρεμίας κάτι που μας φέρνει κοντά στον πιο αισθησιακό αλλά και συναισθηματικό εαυτό μας.
Ιδρώτας ο αισθησιογόνος: Ακόμη και αν η κοινή γνώμη συμφωνεί ότι η παρουσία του ιδρώτα περισσότερο απωθητική θα ήταν παρά διεγερτική, εντούτοις οι ερευνητές δεν φαίνεται να επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση. Η εφίδρωση δημιουργεί ενίσχυση αλλά και ανάδυση των φυσικών αρωμάτων του δέρματος μαζί με φερορμόνες που έλκουν το αντίθετο φύλο. Η λειτουργία αυτή επιδρά σε εκείνες τις περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν την σεξουαλική παρόρμηση και διεγείρουν την επιθυμία. Ίσως αυτό εξηγεί το γιατί πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να μυρίζουν τα φορεμένα ρούχα του συντρόφου τους προκειμένου να τον νιώσουν πιο κοντά τους.

Καλοκαιρινή ένδυση και πρόκληση: Γενικότερα, η ζέστη αλλά και το κλίμα που επικρατεί το καλοκαίρι πέραν των βιολογικών αλλαγών, παρεμβαίνει στην σεξουαλικότητα ποικιλοτρόπως. Οι άνθρωποι το καλοκαίρι φορούν λιγότερα ρούχα, δείχνοντας περισσότερες περιοχές ακάλυπτες εκπέμποντας συνειδητά και ασυνείδητα σήματα συντροφικότητας. Επιπλέον, η εποχή αυτή ευνοεί την διασκέδαση αλλά και τις γνωριμίες. Οι διακοπές, η συγκέντρωση του πλήθους σε παραλίες και κλαμπ αλλά και η κατανάλωση αφροδισιακών φαγητών συντελούν στην αύξηση της σεξουαλικής διάθεσης.

Καλοκαιρινοί χωρισμοί και νέες σχέσεις: Αξιοσημείωτο είναι πως το χρονικό διάστημα μεταξύ του Μάιου και του Αυγούστου φαίνεται να αποτελεί χαρακτηριστική περίοδο χωρισμών ανάμεσα τις ηλικίες 25 με 45. Η αίσθηση της ελευθερίας αλλά και η ανάγκη για φλερτ και επιβεβαίωση γίνεται πιο έντονη. Μην ξεχνάμε πως η αυτοπεποίθηση μας είναι πιο υψηλή το καλοκαίρι. Το μαύρισμα, η κοινωνικοποίηση, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ που μειώνει τις αναστολές αλλά και η συχνή άσκηση μέσα από το κολύμπι και τις ρακέτες, υποβοηθούν την αναζήτηση του καλοκαιρινού συντρόφου που θα είναι είτε προσωρινός, είτε θα μας ακολουθήσει και τον χειμώνα που καραδοκεί.

Δρ. Θάνος Ε. Ασκητής Νευρολόγος
Κηφισίας & Θερμοπυλών 2, Χαλάνδρι, Αθήνα
Τηλ: 210 77 89 890
www.askitis.gr
Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-14:00
Τηλ: 210 7.79.79.79